‘Een investering in de toekomst’

Ik kom uit de Randstad en woon nu 4 jaar met mijn vrouw in Eefde. We hebben hier ons droomhuis gevonden. We wilden graag mensen leren kennen in onze nieuw omgeving en kwamen via via bij de Patrijs terecht. Door onze kinderen zijn we vegetarisch geworden en we kochten al vaak biologische producten. Toen we bij het inloopspreekuur van het verslokaal in Eefde kwamen, werden we heel blij, hier wilden we onze producten kopen!

Wel duurzaam, maar niet zweverig
We hebben al langer het gevoel dat ‘het landbouwsysteem’ niet meer klopt. Te weinig aandacht voor duurzaamheid en dierenwelzijn. De Patrijs is een voorbeeld van hoe het ook kan. Wel duurzaam, maar niet zweverig. Het is heel dichtbij, je kan zelf komen kijken en met de mensen praten en je kan de koeien zien staan.

Investering in de toekomst
Toen de crowdfunding kwam, wilden we graag bijdragen. Het was een heel duidelijk verhaal; om de Patrijs verder te brengen was er een eigen boerderij nodig. En ondanks dat er een goed bedrijfseconomisch model achter de Patrijs zit, moet je veel eigen geld meenemen om een boerderij te kopen. Wij zagen het als een investering in de toekomst. De Patrijs is een voorbeeld van hoe je het system van binnenuit kan veranderen. Het verhaal van de Patrijs is niet vrijblijvend, het is ook gewoon een bedrijf dat zichzelf moet kunnen redden. En dat lukt steeds beter, dat is heel mooi om te zien.

Meer verbonden
Ik vind de directe betrokkenheid fijn. Ik voel me meer verbonden met het landschap en de omgeving en ben ook trots op de producten. Als vrijwilliger werk ik mee aan de distributieronde en breng ik de producten naar de verslokalen.

Concreet en dichtbij
Als ik de wagen ga inladen, dan moet ik zorgen dat ik niet over de slang heen rijdt die de melk naar de kaasmakerij pompt. De koeien staan erachter in de wei te kijken. Als ik dan de koeien zie denk ik:” Daar komt mijn yoghurt voor mijn ontbijt vandaan.”  Zo concreet en dichtbij is het.

Bijdragen aan iets moois
Je kan ook aandelen in iets anders kopen natuurlijk. Maar hiermee draag je echt bij aan wat moois. Je kan hier zelf meedoen. Je kan mede eigenaar zijn, je kan je producten hier kopen en je kan vrijwilliger worden. Je kan hier altijd langskomen en alles met je eigen ogen bekijken. Het zorgt voor verbondenheid met de omgeving.

Het is hard werken voor het team om de Patrijs draaiende te houden. Ik vind het dapper wat ze doen en door deelgenoot te worden geef ik een steuntje in de rug.

Stefan